Ændringer

Silkeborg Hovedgård

75 bytes tilføjet, 26. jan 2013, 14:33
Silkeborg Hovedgård er Silkeborgs ældste bygning, og i dag har [[Silkeborg Museum]] til huse i den gamle bygning på [[Hovedgårdsvej]] nr. 7. Silkeborg Hovedgård er oprindeligt en mindre herregård, opført af ritmester [[Hans Nicolai Hoff]] efter dennes overtagelse af Silkeborgområdet i 1767. Staldlængerne brændte men blev genopført i 1777. I dag er hovedbygningen og en lille stump af staldlængen langs [[Chr. Christian 8 .s Vej]] (nr. 52) tilbage.
Ritmester Hoffs søn, [[Henrik Hoff]] overtog Silkeborg Hovedgård efter sin far i 1794 og beholdt den frem til 1804, hvor han solgte den til [[Ingerslev]]. Ingerslev gik fallit med Silkeborg Hovedgård, og staten overtog som største kreditor Silkeborg Hovedgård på en auktion i 1823. Herefter blev området splittet op i [[Silkeborg Skovdistrikt]] og Silkeborg Hovedgård. På sidstnævntes jord voksede senere [[Silkeborg by]] og [[Silkeborg Papirfabrik]] op fra midt i 1840'erne.
Silkeborg Hovedgård var allerede i 1840 noget faldefærdig. Den nykårne konge Chr. [[Christian 8 .]] besøgte det år området, og ved den lejlighed blev hovedgården sat i stand. I samtiden var der nogen kritik af denne lukus luksus - at renovere den forfaldne hovedbygning - men i dag må vi antage, at dette kongelige besøg i 1840 reddede Silkeborg Hovedgård for eftertiden.
Papirfabrikant [[Michael Drewsen]] brugte Silkeborg Hovedgård en ganske kort overgang, indtil hans egen villa stod færdig på fabriksområdet i anden halvdel af 1840'erne. Den unge nybyggerby Silkeborg brugte herefter Silkeborg Hovedgård til byens skole (frem til 1859), kirkesal (frem til 1877) og posthus (frem til 1906). Staldlængerne - Østre Længe og Vestre Længe - var allerede fra 1840'erne omdannet til lejligheder til papirarbejderne og deres familier. [[Østre Længe]] og [[Vestre Længe]] blev nedrevet omkring 1. verdenskrig, og kun en lille stump af Vestre Længe ([[Chr. Christian 8 .s Vej 52]]52) er bevaret og er i dag et museumsanneks med udstillinger om arbejderliv i Silkeborg.
Familien [[Peter Jessen]] ejede Silkeborg Hovedgård (hovedbygningen) i perioden ca. 1910-1938 og brugte ejendommen til privatbolig. Efter Peter Jessens død i 1938, købte [[Silkeborg Kommune]] Hovedgården og indrettede byens børnehave i den østlige ende af hovedbygningen. [[Dronning Louises Asyl]] havde til huse på Hovedgården i perioden 1940-1975.
Silkeborg Hovedgård er en af Silkeborgs få fredede bygninger.
 
[[Kategori:Steder]]
[[Kategori:Kulturinstitutioner]]
Administrator
8.982
redigeringer