Ændringer

Silkeborg Papirfabrik

153 bytes tilføjet, 5. feb 2009, 14:50
Silkeborg Papirfabrik og Silkeborg by hænger historisk uløseligt sammen. Silkeborg Papirfabrik blev etableret i 1844-45, og Silkeborg Handelsplads blev oprettet i 1846. Forbindelsen fabrik og by er også markeret ved, at silkeborgenserne på [[Torvet]] har rejst et mindesmærke over papirfabrikant [[Michael Drewsen]] som Silkeborg Bys grundlægger.
 
====Brødrene Drewsen====
Silkeborg Papirfabrik blev grundlagt af brødrene Christian Drewsen (1799-1896) og Michael Drewsen (1804-1874) i 1844, med produktionsstart den 1. januar 1845. Michael Drewsen kom til at stå som den ansvarlige i Silkeborg, mens Christian Drewsen varetog firmaets interesser ved Mølleåen nord for København. Anlæggelsen af Silkeborg Papirfabrik var et enorm satsning i datiden - en gigantisk investering i Det mørke Jylland. Kongemagten værdsatte initiativet, og Chr. 8. overrakte allerede i sommeren 1845 Michael Drewsen fortjenstmedaljen i guld som tegn på anerkendelse.
Silkeborg Papirfabrik blev anlagt som et fabrikssamfund på østsiden af [[Remstrup Å]] (Gudenåen), mens Silkeborg by voksede op vest for åen. Fabrikssamfundet rummede produktion, [[Drewsens Villa]] og boligkvarteret [[Smedebakken]].
 
==== Branden i 1864====
Michael Drewsen fejrede sin 60 års fødselsdag den 15. oktober 1864, og samme nat nedbrændte store dele af Silkeborg Papirfabrik. Fabrikken blev genopbygget, men det hidtidige kompagniskab mellem Christian og Michael Drewsen blev ophævet. Michael Drewsen inddrog herefter sin søn, Christian Drewsen i firmaet Drewsen & Søn.
Michael Drewsen virkede i 25 år som papirfabrikant i Silkeborg. I 1870 solgte han sit livsværk til apoteker [[N.C. Strøyberg]].
 
====De Forenede Papirfabrikker====
Papirindustrien løb ind i alvorlige vanskeligheder i 1880'erne, og N.C. Strøyberg måtte i 1889 lade Silkeborg Papirfabrik indgå i den nye store koncern, [[De forenede Papirfabrikker]].
Silkeborg Papirfabrik udviklede sig i tempi i årene ca. 1894-1935. Papirmaskine nr. 1 blev etableret i 1894, [[Seddelfabrikken]] med den håndgjorte papirproduktion blev etableret i 1910, papirmaskine nr. 2 var en realitet i 1925, og den sidste - og største - papirmaskine nr. 3 kom i 1935. Hver papirmaskine er næsten et helt fabriksanlæg i sig selv med tilhørende forarbejdnings- og efterbearbejdsningsafdeling. Hermed var hovedrammerne for Silkeborg Papirfabriks produktion fastlagt - herefter gjaldt det om at udbygge og fremtidssikre indholdet i rammerne. Silkeborg Papirfabrik havde gennem alle årene et godt ry blandt kunder og internt i De forenede Papirfabrikker.
 
==== Stora Papyrus====
De forenede Papirfabrikker blev i 1990 solgt til den svenske storkoncern Stora Papyrus. Svenskerne var ikke nævneværdig interesseret i produktionen i Silkeborg, så den tyske papirkoncern Drewsen Spezialpapiere i Lachendorf overtog Silkeborg Papirfabrik i 1993. På denne måde kom Michael Drewsens gamle papirfabrik igen ind i en koncern med aner tilbage til Drewsenfamilien. Den tyske koncern afviklede i 2000 produktionen i Silkeborg, og fabriksområdet blev transformeret til bydelen [[Papirfabrikken]].
 
====Bydelen 'Papirfabrikken'====
Bydelen Papirfabrikken er vokset frem efter 2000. På området findes fortsat en lille produktionsenhed fra Silkeborg Papirfabrik i form af [[Papirmuseet Bikuben]], som er etableret i "Den gamle Bøtte" ud mod Langebro.
====Litteratur:====
Keld Dalsgaard Larsen og Kurt Balle Jensen: Michael Drewsen (1994)
Bureaukrat, administrator
2.018
redigeringer