Ændringer

Silkeborg Samlestald

875 bytes tilføjet, 21. aug 2015, 10:10
== A/S Den folkelige Forsamlingsbygning ==
Allerede i april 1933 var ”A/S [[Den folkelige Forsamlingsbygning]]” blevet stiftet med det formål at indrette et samlingssted og markedsplads for områdets landmænd. I løbet af sommeren erhvervede selskabet grund og bygninger tilhørende den tidligere [[Silkeborg Tømmerhandel]] (Vestergade 26) og to tilstødende parceller mod vest. Og i november 1933 kunne man så indvie “Forsamlingsbygningen”. Forud var gået en større ombygning af ejendommen ud mod Vestergade. Her var der indrettet en moderne restauration og ovenpå en række gæsteværelser og desuden flere mødelokaler. I avisens omtale af indvielsen forlød det, at bygningen ”har store muligheder for at blive samlingssted for by og land.”
 
[[Billede:b0100505.jpg|thumb|350px|Den Folkelige Forsamlingsbygning på Vestergade 26-28. Ca. 1940]]
== Markedsplads i gården ==
Der blev dog opstillet så vidtgående hygiejniske og veterinære krav til markeder for kreaturer og heste, at man i Silkeborg havde svært ved at opfylde dem. Men det lykkedes ved ombygning af de eksisterende anlæg og ved opførelse af en ny stald i 1951.
 
[[Billede:b370.jpg|thumb|400px|Det er tirsdag og markedet er godt i gang på Samlestalden. I baggrunden ses Silkeborg Avis’ bygningskompleks. Optaget ca. 1955]]
== Udvidelse nødvendig ==
== Moderne beskyttelsesrum ==
Arbejdet med at nedbryde de gamle bygninger gik i gang i oktober 1957. Kommunen havde sørget for at opkøbe to ejendomme på Søgade, som indgik i planerne. Til gengæld ønskede man så at disponere over nogle lokaler nedenunder staldbygningen på hjørnet af Søgade og [[Hostrupsgade]]. Så der kunne etableres et moderne [[beskyttelsesrum]]. Derved kunne der også opnås et pænt tilskud til byggeriet fra [https://da.wikipedia.org/wiki/Civilforsvar Civilforsvaret].
 
[[Billede:b0100333.jpg|thumb|400px|Hostrupsgade set mod hjørnet ved Søgade - før nedrivning af Samlestaldens gamle bygninger. Optaget 1957]]
== Midlertidige lokaler ==
Selskabet ønskede at gennemføre de ugentlige “samlestalde” under hele byggeriet. Så da det sidste marked afholdtes i de gamle bygninger 14. oktober 1957, kunne man sige på gensyn ugen efter under lidt mere interimistiske former på [[Silkeborg og Omegns Landboforening| Landboforeningens ]] materialeplads ved [[Vester Kejlstrup ]] (ved [[Kejlstrupvej]]).
== Landets mest moderne ==
Under overskriften “Landets mest moderne samlestald indvies” bekendtgjorde Aften Posten [[Aftenposten]] 16. oktober 1958, at nu var man færdig med byggeriet. Avisen fortsatte: “De nye, lyse og venlige lokaler danner den mest ideelle ramme om landmændenes for tiden bedste indtægtskilde: salg af kreaturer til eksport og til hjemmemarkedet.”Stalden var på 800 m2 og havde plads til knap 400 kreaturer. Den var placeret i en vinkelformet bygning, der lå ud til Hostrupsgade og Søgade. I forbindelse med stalden var der en stor gårdsplads og en aflæsningsrampe for kreaturerne. Desuden var der lokaler til en dyrlæge og ét til [[Andelsbanken]], der håndterede de mange kontanter, når der var marked.
Under stalden var der foruden det nævnte beskyttelsesrum indrettet et antal garager, ligesom Silkeborg Bryghus, der lå på Søgade, fik mulighed for at leje lagerlokaler her.
== Bindeled mellem land og by ==
I den nævnte avisartikel blev spørgsmålet om Samlestaldens placering midt i byen omtalt. Borgmester [[Åge Christensen ]] udtalte: “Der har været stærke kræfter i bevægelse for at få Samlestalden flyttet udenfor byen … men jeg er ikke i tvivl om, at dens placering på det nuværende sted er det eneste rigtige.” Set med borgmesterens øjne var placeringen en win-win situation. Samlestalden var et vigtigt bindeled mellem land og by. Landboerne havde her et samlingssted med restauration og mødelokaler i Forsamlingsbygningen, de ugentlige markeder foregik i baggården, hvor også [[Silkeborg Maskinforretning ]] holdt til. Endelig lå det hele behageligt tæt på Silkeborgs forretninger. Og han fortsatte: “Det er ikke så få penge landboerne mellem år og dag giver ud i byens forretninger og denne handel har en afgørende indflydelse på byens trivsel.”Formanden for [[Hids Herreds Husmandskreds]], Niels Johansen var helt enig og tilføjede, at når landboerne kunne sælge deres dyr i Silkeborg havde de mindre transportudgifter.
== Støj, lugt og fluer ==
== Vedholdende rygter om udflytning ==
I 1962 og 1963 omtalte lokalaviserne flere gange rygter om en snarlig udflytning af aktiviteterne på initiativ af Silkeborg Kommune - til arealer nord for [[Nordre Ringvej ]] mellem [[Ansvej ]] og [[Kejlstrupvej ]] eller til en placering midtvejs mellem Silkeborg og Kjellerup. Antallet af tilførte dyr på markedet var nu på 12.000 dyr og det steg til 15.000. Det betød, at der på en markedsdag blev transporteret 240-300 kreaturer ind gennem byens gader og også at pladsforholdene igen udgjorde et problem. 
Glemt var tilsyneladende det givtige samspil mellem by og land. Nu var problemerne større og mere synlige end gevinsten for handelslivet. Det blev dog ved rygterne.
 
[[Billede:b372.jpg|thumb|400px|Samlestaldens staldbygning ud mod Hostrupsgade med Søgade længst til højre. Optaget 1978]]
== Sidste eksportmarked ==
== Boliger, butikker og kontorer ==
I 1990 blev al eksisterende byggeri på markedsområdet nedrevet med undtagelse af dækkonstruktionen over det offentlige beskyttelsesrum. Derefter opførte [[Arbejdernes Andels-Boligforening Andelsboligforening]] et kompleks ([[Arbejdernes Andelsboligforening - Afdeling 28|Afdeling 28]]) med 24 lejligheder og otte ungdomsboliger med indkørsel fra Hostrupsgade.Nedrivningen af Forsamlingsbygningen på Vestergade påbegyndtes i juli 1991 og samme efterår startede opførelsen af en kombineret butiks- og kontorejendom med [[Jyske Bank ]] som bygherre.I samme forbindelse flyttede Silkeborg Maskinforretning til [[Stagehøjvej]]. Dermed var kvarteret endegyldigt forandret - væk var landbrug, larm og leben i gården og i gaderne, men også klager over støj og møg. == Eksterne henvisninger ==Denne wiki-artikel er en bearbejdet udgave af artiklen: "Markedsplads for handel med levende dyr midt i byen", bragt i Midtjyllands Avis 20. juni 2015. Læs den her: http://www.silkeborgarkiv.dk/?page_id=3343
== Henvisninger ==Artiklen blev bragt i [[Midtjyllands AvisKategori:Landbrug]] 20. juni 2015.
Administrator
8.982
redigeringer