Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Slot

250 bytes tilføjet, 16. apr 2009, 09:17
Silkeborg Slot sank i grus, og det samme gjorde det historiske kendskab til slottet. Da Silkeborg Papirfabrik og Silkeborg Handelsplads blev etableret i 1844-46 troede de første nybyggere, at ruinbunken bagved Papirfabrikken var rester fra et gammelt kloster. Den menneskelige nysgerrighed gælder imidlertid også den lokale historie, og Silkeborg fik med årene bedre styr på byens forhistorie med Silkeborg Slot. Medvirkende hertil var fabriksejer N.C. Strøybergs udgravninger af Slotsholmen i 1880-82 med hjælp fra J.B. Løffler, Edv. Egebergs store trebindsværk om Silkeborg Slot, Nationalmuseets udgravninger under Ebbe C. Norn i 1949-51, Silkeborg Museums prøvegravninger i 1981 og prøvegravninger ved Århus Universitet og Silkeborg Museum i årene 2004-05.
Silkeborg by og silkeborgenserne har flere gange vedkendt sig den historiske arv fra Silkeborg Slot. Silkeborg købstad var en realitet i 1900, og Silkeborgs byvåben kom til at rumme en bispehue, Silkeborg Slot og Gudenåens vand. Byvåbnet er en illustration til sagnet om navnet Silkeborg, hvor grundlæggelsen af Silkeborg Slot er omdrejningspunktet. Silkeborg markerede sit 25 års jubilæum som købstad i 1925 med at udgive Edv. Egebergs store trebindsværk om Silkeborg Slot.
Silkeborg Papirfabrik lukkede produktionen i 2000, og hele området overgik til andre formål. Under denne proces trådte Silkeborg Slotsområdet mere tydeligt frem for silkeborgenserne, og interessen for slottets historie blev vakt på ny. Midtjyllands Avis ved journalist Ove Rabøl bragte i 2004 en række artikler om Silkeborg Slot, og artiklerne blev i december 2004 samlet i et indstik i Midtjyllands Avis. De nye arkælologiske udgravninger ved Afdeling for Middelalderarkæologi ved Århus Universitet og Silkeborg Museum gav ny viden om det gamle slot, blandt resultaterne var en datering af etableringen til maj 1385. Silkeborg Museum kunne i 2008 åbne en stor særudstilling om Silkeborg Slot, som præsenterede de genstande og den viden, som eftertidens silkeborgensere har erhvervet om Silkeborg Slotstiden. Silkeborg Kommune og Silkeborg Skovdistrikt er efter år 2000 gået i gang med en renovering af Slotsområdet, således at det også rent fysisk bliver mere synligt i nutidens bybillede.
0
redigeringer