Ændringer

Silkeborg Socialdemokrat

80 bytes tilføjet, 20. jan 2016, 20:43
Silkeborg Socialdemokrat udkom første gang 1. juli 1900 som en aflægger fra [http://da.wikipedia.org/wiki/Demokraten Demokraten] i Århus. I Silkeborg havde socialdemokratiske kræfter udgivet ugeskriftet [[Jydsk Husmandstidende]], fra 1898. Flere havde før 1900 abonneret på Demokraten fra Århus og man forsøgte med en lærer Fisker i Sejs, som lokal meddeler til at sørge for silkeborgstoffet. Dog uden den store succes.
Socialdemokraten og Silkeborg Avis fandt hurtigt hver sit ringhjørne i den politiske debat. I Socialdemokratens jargon repræsenterede [[Silkeborg Avis]] reaktionen. Socialdemokraten fik sin ilddåb ved valgmandsvalget i august 1900 hvor socialdemokraterne vandt og det blev set som et resultat af den nye avis.
I 1907 flyttede Silkeborg Socialdemokrat til Silkeborg og blev herefter trykt i byen. Man startede med en fire-siders avis trykt med gotisk skrift. Den første trykt i Silkeborg var ledsaget af en digt på 20 vers af [http://da.wikipedia.org/wiki/Jeppe_Aakjær Jeppe Aakjær]: Sidste vers udtrykte både ambitionen og formålet:
Du være den fattiges værner,
du være den riges ris.
men bævende læbers pris.
I løbet af få år opstod et helt socialdemokratisk avis imperium avisimperium i Silkeborg og man kom op på at trykke avis aviser for 11 byer i Skanderborg, Viborg og Ringkøbing amter.
Avisen arbejdede for at sætte arbejdernes dagsorden i Silkeborg og dækkede sociale spørgsmål og konflikter, gerne i ophedet dialog med Silkeborg Avis.
'''1924-1930'''
Redaktør: Peder Tabor, der har været journalist og redaktionssekretær ved avisen siden 1910.
Byens mest spændende pressemand er Social-Demokratens medarbejder gennem 20 år fra 1910 til 30, Peder Tabor. Tabor var gårdejersøn fra Vejen, men "blev sin generations mest fremtrædende journalist ved arbejderpressen" (Verner Jespersen). Ikke fordi han var særlig folkelig; tværtimod beskrives han som lidt af en aristokrat af væsen, sprogkyndig og med udtalt kunstneriske anlæg. Han tegnede f. eks. satiriske tegninger til blade som Klods Hans og Ravnen, og han skrev en aforismesamling: Malurt (1919).
Men hans betydning for kulturlivet i Silkeborg kan næppe overvurderes: han skrev boganmeldelser i sit blad, han tog kontakt til Johan Skjoldborg, der i de år boede på Dynæs og var en meget aktiv foredragsholder. Hans interesse for kunst bragte ham i forbindelse med kunstnerne Anton Hansen og Martin Kaalund-Jørgensen, som han begge skrev en bog om, og 'Frie jyske Malere', der udstillede bl. a. i ovenlyssalen på biblioteket. 1924 stiftedes 'Jysk forening for moderne Kunst' med Tabor som formand. (Kilde: Silkeborg 1846-1996).
'''1930-1940'''
Redaktør: Tidligere typograf Albinus Jensen, medlem af folketinget, død 1944.
 
'''1935'''
Ejendommen Estrupsgade 12 overtages pr. 15. oktober
'''1936'''
Redaktion Efter om- og trykkeri tilbygning flyttes redaktion og trykkeri til Estrupsgade 12.
'''1940-1945'''
Administrator
8.982
redigeringer