Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg Teaterkreds

417 bytes tilføjet, 9. jun 2015, 19:01
/* Teaterudvalg nedsættes */
1863 stiftedes [[Silkeborg HåndværkerforeningBillede:lok8552.jpg| Håndværkerforeningen]], 1883 [[Silkeborg Handelsstandsforeningthumb| Handelsstandsforeningen]], 1890 [[Silkeobrg Landboforening300px| LandboforeningenHåndværkerforeningens 2. bygning på Torvet - tegnet af Anton Rosen. 1920]]. De eksisterer alle endnu.
Håndværkerforeningen fik sin første bygning på Torvet (Torvet 1) i 1887, bygget af arkitekt I 1863 stiftedes [[UldallSilkeborg Håndværkerforening]], Randers, og sin anden i 1896 af arkitekt 1883 [[Anton RosenSilkeborg Handelsstandsforening| Handelsstandsforeningen]] med en stor sal, som fungerede som byens (eneste) koncert- og teatersali 1890 [[Silkeborg Landboforening| Landboforeningen]]. Her blev der spillet teater og musiceret både af lokale og udenbys kræfterDe eksisterer alle endnu.
Håndværkerforeningen fik sin første bygning på Torvet (Torvet 1) i 1870, bygget af arkitekt [[Uldall]], Randers, og sin anden i 1896 af arkitekt [[Anton Rosen]] med en stor sal, som fungerede som byens (eneste) koncert- og teatersal. Her blev der spillet teater og musiceret både af lokale og udenbys kræfter.  21. marts 1896 åbnede man således den første teatersæson med en prolog, forfattet af postmesterinde [[Karoline Caroline Petersen]]: Fantasus, to bagateller og et hjemstavnsstykke af den meget produktive, lokale historiker og forfatter [[Edv. Egeberg]]: En Wandgang paa Hattenæs.
==Ny teaterlov 1967==
==Teaterudvalg nedsættes==
10. februar 1967 besluttede bestyrelsen i Silkeborg Håndværkerforening at nedsætte et teaterudvalg, som skulle se på mulighederne for at oprette en sådan foreningpublimusforening.
Arbejdsudvalget kom til at bestå af:
Malermester [[Henning Henriksen]] (Henning H – også kaldet)
 
Viceborgmester [[Judithe Boock]]
 
Turistchef [[Preben Sloth]]
 
Kommuneassistent [[Knud Due]]
 
Planteskoleejer [[Søren Andersen]]
Første års regnskab udviste et pænt overskud på. Kr. 2.981, hvortil byens daværende borgmester havde følgende kommentar: "Der kan I se, I behøvede jo slet ikke tilskud fra kommunen".
 
[[Billede:lok16516.jpg|thumb|300px|Sommerteater i teatersalen i 1913.]]
==Det allerførste program - efteråret 1967==
Der blev meldt udsolgt til alle 3 forestillinger i løbet af nogle ganske få dage. Mange silkeborgensere blev noteret på venteliste.
Teaterforestillingerne blev alle opført i Håndværkerforeningens bygning, Torvet 1, som fra sin opførelse havde dannet ramme omkring teaterforestillinger arrangeret af Silkeborg Håndværker-forening Håndværkerforening ved teaterudvalget indtil bygningen blev Schalburteret schalburteret under 2. verdenskrig.
I årene frem til bygningens genindvielse i 1955 var byens teaterliv henvist til den af kooperationen opførte forsamlingsbygning: [[Sønderport]].
==Teaterbygningen rammen om teaterlivet==Fra medio 1950'erne til medio 1990'erne dannede teaterbygningen på Torvet rammen om næsten alt teaterliv i Silkeborg, herunder Silkeborg Teaterkreds' forestillinger. Midt i 1990'erne var bygningen og især publikumsfaciliteterne dog så nedslidte, at det lokale publikum begyndte at søge til nabobyerne. Dette bevirkede, at Silkeborg Teaterkreds indstillede sin virksomhed over en perioden på 4-5 år. [[Billede:Teaterhus.JPG‎|thumb|300px|Aftenstemning ved Teaterhuset. (Silkeborg Kommunes Billedarkiv]] ==Nyt og moderne teaterhus på Papirfabrikken==I slutningen af 1990'erne nedsatte Silkeborg Kommune, Silkeborg Håndværkerforening og AOF et udvalg, som skulle se på mulighederne for fornyelse af teaterbygningen på Torvet.Under udvalgets arbejde kom det for en dag, at [[Silkeborg Papirfabrik]] skulle lukke, og at der ville blive mulighed for at etablere et helt nyt og moderne teaterhus et eller andet sted på den store fabriksgrund.  Ved mageskifte blev grunden erhvervet. Med kontante indskud fra Silkeborg Kommune, Fonden Silkeborg Teater (Silkeborg Håndværkerforening) og AOF, Silkeborg stiftedes en fond. Bestyrelsen i denne fond fik til opgave via donationer og lån at skaffe midler til opførelse af et helt moderne teaterhus. Resultatet blev, det vi i dag kender som [[Jysk Musik & Teaterhus]], som ligger perfekt ud til byens havneområde.
==Ekstern henvisning==[[Bygningen og publikumsfaciliteter nedslidte]]Midt i 1990'erne var bygningen og især publikumsfaciliteterne så nedslidte, at det lokale publikum søgte til nabobyernehttp://www. Dette bevirkede, at silkeborg-teaterkreds.dk/| Silkeborg Teaterkreds indstillede sin virksomhed over en perioden på 4-5 år.]
[[Fornyelse af teaterbygningen på TorvetKategori:Teater]]I slutningen af 1990-erne nedsatte Silkeborg Kommune, Silkeborg Håndværkerforening og AOF et udvalg, som skulle se på mulighederne for fornyelse af teaterbygningen på Torvet.Under udvalgets arbejde kom det for en dag, at Papirfabrikken skulle lukkes, og at der ville blive mulighed for at etablere et helt nyt og moderne teaterhus et eller andet sted på den store fabriks-grund. Ved mageskifte blev grunden erhvervet. Med kontante indskud fra Silkeborg Kommune, Fonden Silkeborg Teater (Silkeborg Håndværkerforening) og A.O.F, Silkeborg stiftedes en fond. Bestyrelsen i denne fond fik til opgave via donationer og lån at skaffe midler til opførelse af et helt moderne teaterhus.Resultatet blev det vi i dag kender som Jysk Musik & Teaterhus, som ligger perfekt ud til byens havneområde.
8.982
redigeringer