Ændringer

Fra WikiSilkeborg
Skift til: Navigation, Søgning

Silkeborg og krigen i 1864

69 bytes tilføjet, 4. dec 2018, 11:47
Dermed ikke sagt, at Silkeborg ikke var berørt – også mænd herfra var blevet udkommanderet, både som værnepligtige og som forstærkningsmænd, og hustruer og børn måtte således undvære husbond og far. Nogle af dem måtte endda sande, at de aldrig – eller først langt senere – fik dem at se igen, for også soldater her fra egnen blev meldt døde, sårede eller tilfangetagne.
Vinteren var meget hård og byens bedre herrer og – især – damer tog forskellige initiativer til indsamling af effekter og penge, der kunne gøre opholdet ved fronten en smule mere tåleligt. Især den såkaldte ”damekomite”, der blandt andre bestod af [[Charlotte Drechsel]] og den altid initiativrige [[Elfride Fibiger]], havde succes med at få byens fruer til at strikke uldne sokker, undertrøjer, vanter, etc., som med jævne mellemrum blev sendt sydpå og med glæde og taknemmelighed blev modtaget af de silkeborggensiske soldater.
Men direkte i berøring med krigen kom Silkeborg ikke i de første måneder.
I slutningen af september besluttede den preussiske generalguvernør for Jylland, [[general Vogel v. Falckestein]], at hans hær skulle have vinterindkvartering rundt omkring i landsdelen og Silkeborg endte med at skulle huse ca. 1000 bøhmiske jægere, som skulle indkvarteres hos byens borgere. Ingen tvivl om, at der måtte tages megen opfindsomhed i brug for at skaffe sengesteder til så mange ekstra personer i så lille en by.
[[Billede:jensvestergade.PNG|thumb|270px|Vestergade]]
Men også maden måtte kvarterværterne sørge for. Fødevarerne udleveredes efter helt præcise mængdeangivelser fra forplejningsmagasinet, men ”kvarterværterne have at tillave levnedsmidlerne godt og velsmagende, således at soldaten får heraf en regelmæssig god frokost, middagsmad og aftensmad. Vil soldaten selv lave sin mad, da levererer kvarterværten ham det nødvendige køkkentøj, brænde og lejlighed til at lave maden.”
I løbet af foråret udbetalte kommunen forskud på noget af gælden og byrådet behandlede nogle sager, hvor borgere forsøgte at få bevilget et kommunalt lån med pant i den forventede krigsskadeerstatning.
Den Først den 6. maj 1865 1866 var krigsskadeerstatningskommisionen færdig med at behandle kravene fra Skanderborg amt, som Silkeborg dengang hørte ind under og Silkeborg og dens indbyggere blev kompenseret med 12987 rigsdaler og 45 skilling – ca. 6000 rigsdaler mindre, end man havde opgjort tabet til.
I artiklen [[Krigen i 1864 - oplevet gennem Silkeborg Avis]] kan man læse et meget fyldigt uddrag af, hvad Silkeborg Avis bragte af nyheder, som havde direkte betydning for Silkeborg i løbet af året '64.Krigen i 1864 - oplevet gennem Silkeborg Avis