Ændringer

Silkeborglærernes Feriekoloni Ahl Hage

189 bytes tilføjet, 19. jun 2015, 08:18
/* Arkiv */
[[Billede:lok17529.jpg|thumb|256px|Silkeborglejrens spisesal, ca. 1949]]Tanken om at oprette en ferielejr for skolebørn i Silkeborg blev første gang formuleret af overlærer [[Poul Nord]] på et fælleslærerrådsmøde i oktober 1942.
Kort tid efter stiftedes ”Silkeborglærernes Feriekoloni” med det formål at sikre at ubemidlede børn kunne komme på feriekoloni – eller såkaldt svagbørnskoloni. Helt fra starten var det tanken, at der skulle skaffes midler til at få bygget en egentlig lejr.
Man sørgede dog alligevel for at sende børn på lejr de efterfølgende somre: i 1943 til Saksild, i 1944 til Borup Vandmølle, i 1946 til Skals Højskole og i 1947 til Vester Vedsted Efterskole.
Samtidig med afholdelsen af disse feriekolonier søgte foreningen efter et mere permanent sted til at bygge en hytte. Allerede i 1943 var man så heldige, at Ebeltoft byråd stillede en grund til rådighed for foreningen ved Ahl Hage Strand, der ligger et par kilometer uden for Ebeltoft. Tidernes ugunst forhindrede imidlertid, at der kunne bygges her og nu.
Det voldte en del problemer at få finansieret de gode hensigter. De første år klarede man sig med husstandsindsamlinger, tilskud fra byens fagforeninger og private bidrag – bl.a. fra byens lærere. Og da Silkeborg By ved 100 års jubilæet i 1946 skænkede foreningen 35.000 kr. kunne man så småt begynde at tænke på erhverve egnede bygninger. Da muligheden opstod købte man to tyske barakker for 20.000 kr. – en stor officersbarak fra det tyske hovedkvarter på [[Silkeborg Bad]] og en noget mindre, der havde stået på Århusvej. Lejren med de ”nye” barakker blev indviet 30. juni 1948 og dagen rykkede de første feriebørn ind. Efter få år blev Silkeborglejren også benyttet til almindelige lejrskoleophold for kommunens skoler.
Silkeborg Lærernes Feriekoloni blev med sine gode beliggenhed flittigt brugt som feriekoloni og lejrskole gennem årene. I løbet af 1970’erne stod det efterhånden klart, at der var brug for mere tidssvarende forhold på stedet – bl.a. I 1978 blev der derfor nedsat en arbejdsgruppe som skulle komme med forslag til en modernisering. Først 10 år senere - i 1988 – blev udbygnings- og renoveringsplanerne realiseret. Man kunne da præsentere renovering og nyindretning af de eksisterende bygninger, et moderne køkken og en ny tilbygning med 16 4-mandsværelser.
==Arkiv==Silkeborglærernes Feriekoloni Ahl Hages arkiv findes i [[Silkeborg Arkiv]] (A910) [[Kategori: Skole & uddannelse]][[Kategori:Socialvæsen]]
79
redigeringer