Ændringer

Vestergade

1.284 bytes tilføjet, 27. jun 2010, 17:00
Fordi Vestergade fik status af landevej blev den anlagt på statens bekostning og desuden brolagt allerede i 1850. Den var i mange år byens eneste brolagte gade.
Vestergade havde i øvrigt ikke fra starten dette navn. De første år kaldtes den slet og ret "Hovedgaden " eller "Chausseen". Et andet navn var "Storegade " i modsætning til "Lillegade", som var Søndergade. I Omkring 1860 synes navnet Vestergade dog at være slået igennem som den officielle betegnelse.
Oprindelig sluttede Vestergade ved [[Hostrupsgade]], men i 1923 fik strækningen til nuværende [[Søndre Ringvej]], som før hed [[Herningvej]], også navnet Vestergade.
==Gaden var for smal==
Silkeborgs første birkedommer [[Vilh. Drechsel]] beklagede allerede i 1880, at kommissionen, der stod for byens planlægning, havde fastsat at byens hovedgade ikke skulle være bredere end 15 alen (ca. 9,5 m.). Det blev i endnu højere grad et problem, da gaden med bilismens ankomst fremkomst skulle klare både lokal trafik, parkering lokaltrafik og parkering samt trafikken på Midtjyllands tværgående hovedvej. Aflastningen kom først, da man i løbet af 1950'erne begyndte at anlægge ringvejssystemet.
==De første industrierIndustrier og forretninger==Silkeborg første industrielle udvikling - bortset fra papirfabrikken - fandt sted i forbindelse med VestergadeVestergades baggårde. Ikke mindst på arealet ned mod [[Søgade]] opstod der mange store og små industrianlæg. Her lå fra Som eksempler kan nævnes, at i perioden 1854 -1919 havde [[Silkeborg Maskinfabrik]], der indtil 1919 adresse på Vestergade 16 - med butiksfacade til gaden og store produktionsarealer på grunden ned til Søgade. I midten af 1900-tallet træffer vi på samme adresse de to store tøjvirksomheder "[[Dansk Kjole Industri]]" - på førstesal ud til gaden og i baggården "[[Dansk Konfektionsindustri]]". I naboejendommen (nr. 18) havde facade [[Cyclefabriken "Kuréer"]] til huse i perioden 1897-1912.  Også i gårdene på sydsiden var der virksomheder. I baggården til Vestergade 9 (før Ørneapoteket blev bygget) lå f.eks. [[Nissens Rebslageri]] på arealet helt ned til [[Nygade]]. Men også længere ud ad Vestergade træffer vi produktionsvirksomheder i baggårdene.  Vestergade har endvidere lagt adresse til flere af byens store købmandsgårde og hedengangne forretninger. [[Jones' Købmandsgård]] havde en attraktiv placering på hjørnet af Vestergade 16og Søndergade (Vestergade 1) og [[Knaps Købmandsgård]] holdt til på hjørnet af Vestergade og [[Rådhusgade]] (Vestergade 2).  Af byens navnkundige butikker kan nævnes manufakturhandler Peter Jessens forretning på hjørnet ved Tvægade (Vestergade 17-19), der etablerede sig her i 1910 og som prægede bybilledet helt frem til lukningen i 1990. På den anden side lå konkurrenten  Peter Jessen og Aage Schmidt
=='''Markante bygninger med adresse på Vestergade:'''==
Administrator
8.982
redigeringer