Ændringer

Vor Frue Kirke

40 bytes tilføjet, 8. jul 2011, 15:36
Vor Frue Kirke er en romersk-katolsk menighed med omkring 400 medlemmer. Kirken er beliggende på [[Hostrupsgade]] på en hjørnegrund ved [[Vestergade]], hvor terrænet falder ned mod [[Kalgårdsvig]] og [[Silkeborg Langsø]]. Grunden er udstykket af Vestergade 32 – den oprindelige birkedommerbolig, som er opført af [[ Georg Vilhelm Louis Drechsel]] i 1855.
[[Billede:vorfrue1.jpg|thumb|200px|Vor Frue Kirke]]
I foråret 1912 påbegyndtes på initiativ af pastor [[Johannes Frederiksen]] opførelsen en kirke og allerede 8. december s.å. kunne man foretage indvielsen. Kirken fik navnet "Vor Frue Kirke".
 
Kærlighedssøstrene fik under første verdenskrig en række hårde år i Silkeborg. De var fattige og kunne grundet krigen ikke få støtte fra deres moderhus i Tyskland.
Det var kirkens navnkundige præst Johannes Frederiksen, der tog initiativ til opførelsen og det var hans idéer, der lå til grund for udformningen. Bygningen er orienteret i nord- /sydlig retning, hvilket er bestemt af grundstykket, som det gjaldt om at udnytte mest optimalt. Koret vender derfor mod nord og tårnet mod syd. Desuden var det pastor Frederiksens idé, at der skulle bringes så meget lys som muligt ind i kirkerummet – i retning af alteret. Det betød, at vinduerne blev sat i små skråtstillede udbygninger, der gik i rette vinkler, hvorved vinduespartierne kom til at udgøre seks særprægede kvistagtige udbygninger.
Vor Frue Kirke er tegnet af den lokale arkitekt [[Edvard Jensen]] (1858-1943), som havde mange betydelige byggeopgaver i Silkeborg, bl.a. også [[Alderslyst Kirke]]. Kirken er opført i røde munkesten, som står blanke over en kløvstenssokkel. Indgangspartiet findes i en udbygning i hjørnet mellem tårnet og kirken. Tårnet er forsynet med kamtakkede gavle. Edvard Jensen er klart inspireret af den middelalderlige gotik, men har tilsat elementer fra traditionelt dansk kirkebyggeri. Der er endvidere en klar linje til den af [[H. C. Zeltner]] opførte [[Den gamle præstegårdi Silkeborg| præstegård]], Vestergade 38. Bygningens ydre står endnu, som da den blev opført i 1912.
Præsteboligen er bygget i direkte forlængelse af kirken med indgang bag koret, dog er der særskilt indgang fra Hostrupsgade. Den er noget utraditionelt udstyret med høj kælder.
Administrator
8.982
redigeringer